Тютюнопушене и риск

Глобални факти:

 • В световен мащаб около 1.1 милиарда хора пушат. На всеки десет пушачи повече от осем живеят в развиващи се страни.
 • Около 500 милиона живи хора в настоящия момент ще бъдат убити от употребата на тютюн. Половината от тях са деца.
 • Тютюнопушенето убива около 5 милиона хора годишно. До 2030 тази цифра ще се увеличи на 11 милиона хора годишно.
 • Всяка година са поставени диагнози за около 1.2 милиона нови случаи на рак на белия дроб.
 • Сърдечно съдовите болести убиват годишно около 17 милиона хора. На всеки от пет смъртни случая четири се падат на страните с ниски доходи.
 • Повече от 770 милиона деца в световен мащаб са изложени на действието на пасивното тютюнопушене.


Индустрия:

 • Индустриално произведените и ръчно направените цигари представляват 85 процента от общата употреба на тютюн.
 • Цигарените угарки представляват една пета от събраните отпадъци по Международния проект за почистване на крайбрежните ивици.
 • През 1998 година общите приходи на най-големите световни компании – производителки на цигари „Филип Морис“, „Джапан Табако“ и „Бритиш-Американ Табако“ възлизат на 88 милиона щатски долара.
 • Производството на тютюневи изделия се счита за причината за унищожението на една осма от дърветата в световен мащаб.
 • През 1995 г. са употребени 5,5 трилиона промишлено произведени цигари в световен мащаб.
 • Тютюневата промишленост вече допуска, че пасивното тютюнопушене причинява болести.


Политика:

 • Европейският съд взе решение, че обозначенията на цигарите като „леки“ и „ултралеки“ са подвеждащи и предприе мерки за повсеместната им забрана в страните-членки на Европейския съюз.
 • Увеличаването на цената на тютюневите изделия посредством данъци е сред най-ефективните начини за намаляване на тяхната употреба. Тази политика е особено ефикасна за предпазване на младите хора да започнат да пушат.
 • Всеобхватна забрана на рекламата, спонсорството и промоцията на тютюневи продукти е ефективен начин за редуциране на тяхната употреба.
 • Много от токсините в тютюневия дим представляват невидим газ без миризма, който не е възможно да се премахне от климатична инсталация.
 • Повишаването данъците от тютюна с 10 % би запазило живота на 16 милиона хора по целия свят.


Икономика:

 • Всяка година тютюневите изделия нанасят около 200 милиарда щатски долара общи нетни загуби на световната икономика.
 • Една трета от продаваните цигари по света са незаконно търгуване. Те избягват данъци и митнически ограничения.
 • Пушачите се хоспитализират много по-често от непушачите и отсъстват по-продължително време от работа поради болест.
 • В страните с високи доходи около 15 процента от всички разходи на системата на здравеопазването се насочват към пушачите.
 • Незаконният внос на цигари причинява всяка годна около 6 милиарда евро загуби от несъбрани данъци в страните от Европейския съюз.


Здраве:

 • Около половината от редовните пушачи в крайна сметка умират от употребата на тютюн, като загубват средно около 16 години от своя живот.
 • Употребата на тютюн е причината за поне едно раково новообразувание на всеки седем в световен мащаб, включващо карцином на белия дроб и дихателните пътища, на главата, на бъбреците, на пикочния мехур, на шийката на матката.
 • Тютюнопушенето е основната причина за сърдечните заболявания.
 • Тютюнопушенето причинява импотентност при мъжете. Мъже, които пушат, когато са на 30 или 40-годишна възраст, са 50 процента по-предразположени към импотентност.
 • Пасивното тютюнопушене причинява рак на белия дроб и болести на сърцето.
 • Колкото повече цигари се пушат в едно домакинство, толкова по-голям е рискът за смъртност, изчислен към едно болнично легло.

РИСКОВИ ФАКТОРИ НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ:

Тютюнопушенето е рисков фактор №1 за атеросклерозата. Той втвърдява и задебелява съдовете и с това води до загуба на еластичността и до стесняване на лумена на съдовете. От това могат да бъдат засегнати всички съдове в човешкото тяло. Образуването на кръвни съсиреци (тромбоза), остро запушване на съдовете при пренасяне на кръвни съсиреци (коагуланти) /емболия/, хронично запушване /обтурация/ и последващо разширение на съдовете /аневризми/, могат да са последствие от това. Особено внимание трябва да се обърне на тромбозата на дълбоките вени на краката при жени, които приемат естрогенсъдържащи медикаменти (контрацептиви) и пушат-при 10% от тромбозите на дълбоките вени се достига до опасна за живота белодробна емболия-както и болест на Бюргер, при което се поразяват долните крайници. От 100 пациенти със смущение в оросяването на краката (крак на пушач)-99 са пушачи. При болестта на Бюргер се различават 4 стадия: пациентите в първи стадий още нямат никакви оплаквания, пациентите във втори стадий имат при натоварване при ходене над 200 м (II а) или при ходене даже под 200 м (II б) оплаквания-тук се говори за т.н. Claudicatio intermittens, тъй като пациентите поради болката се спират много често. Пациентите в стадий III имат болки дори в покой, особено нощем и при повдигане на крака. При пациенти в стадий IV се достига до отмиране на съдове (некротична гангрена). Изходът в този стадий е само ампутацията. Ако запушването е преди разклонението на коремната аорта, покрай ишиасните болки, могат да настъпят смущения в ерекцията. Всички заболявания на съдовете са изключително болезнени.


СЪРЦЕ:

90% от пациентите в стадий III и IV на болестта на Бюргер имат също и заболяване на коронарните съдове на сърцето. При стесняване на коронарните съдове, които снабдяват с кислород сърдечния мускул, водят до едно разминаване между нуждата от кислород и снабдяването с кислород (релативна исхемия). При натоварване (физическа работа, стрес) това разминаване е толкова голямо, че тялото реагира с болка и тогава се говори за пристъп на Angina pectoris. При едно значително стеснение или при тотално запушване на един или повече коронарни съдове (тотална исхемия), се достига до разрушаване на тъканта на сърдечния мускул, до сърдечен инфаркт с всички негови всевъзможни последствия (сърдечни ритъмни нарушения, внезапна сърдечна смърт). Когато сърдечният мускул е толкова увреден от исхемията, че не може пълноценно да изпълнява своята дейност (сърдечна инсуфициенция), поради венозния застой се достига до събиране на течности в тъканите (оток).

Повече от 20 цигари на ден повишават опасността от сърдечен инфаркт около 6 пъти сравнено с един непушач. Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е най-честата причина за смърт в индустриално развитите страни-30% от смъртните случаи от сърдечни заболявания се дължат на тютюнопушенето.


МОЗЪК:

Стесняването на лумена и запушването на артериите, които кръвоснабдяват мозъка, предизвикват чрез недостига на кислород увреждане на мозъчната тъкан. Основна причина е отново артериосклерозата. Различават се 4 степени на цереброваскуларната инсуфициенция. При стесняване на лумена на съдовете под 75 % не се проявяват никакви симптоми (I); при стадий II се достига до кратки, обратими неврологични инциденти (парализи, смущения в сетивността, зрението и говора, световъртеж, смущения в слуха и др.), които се възстановяват след макс. 24 часа. Неврологичните инциденти, които се възстановяват в интервал от около 3 дни или увеличаващите се неврологични пристъпи се обощават като стадий III. Мозъчният инфаркт-по добре познат като „инсулт“ или „удар“ води до необратими неврологични увреждания ( смущения в съзнанието до кома, често-хемипарези и др.). Мозъчно -съдовите заболявания, след заболяванията на сърцето (ИБС) и злокачествените новообразувания са третата по честота причина за смърт.

БРЕМЕННОСТ:

Непосредствено след изпушването на една цигара се ускорява сърдечния ритъм на нероденото дете-то също пуши.

Бременни жени, които пушат имат двойно повече преждевременни или мъртвораждания отколкото непушачките. Честотата на малформациите нараства когато и бащата е пушач. След раждането става видна разликата в имунитета на детето, когато и двамата родители са пушачи: възпаленията на белите дробове и бронхите в първите години от живота им са два пъти по-чести, възприемчивостта към инфекции е една трета по-висока. Има доказателства, че настъпването на умствената зрялост на децата на пушачи е забавена.

РАК 85% от всички установени злокачествени заболявания на белия дроб са при пушачи. Повече от 20 цигари на ден повишават вероятността да се заболее от рак на белия дроб спрямо непушачите около 15-25 пъти. Броят на смъртните случаи от злокачествени новообразувания на дихателните пътища от 1952г. насам се е покачила двукратно.

Бронхогенният карцином е най-честият тумор при мъжете и втори по честота при жените. Само 5% от всички пациенти с бронхогенен карцином преживяват 5 години. В сравнение с непушачите покрай белодробния карцином се откриват и други злокачествени новообразувания (рак на ларинкса-около 5 пъти; рак на устната кухина-около 4 пъти; рак на хранопровода-около 3,5 пъти; рак на пикочния мехур, бъбреците, стомаха, простатата, задстомашната жлеза). 30% от всички починали от рак са за сметка на пушачите.

ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА:

По-голямата част от литавицата на дихателния тракт е с ресничест епител. Ресничките връщат вдишаните замърсители към гърлото, така, че да могат да бъдат изкашляни. Пушенето парализира ресничестия епител. След кратка абстиненция (при нощния покой), ресничестия епител почва отново да действа-последица е познатата сутрешна кашлица при пушачите. Тогава първата цигара „помага“ отново. При хронична злоупотреба ресничестия епител се превръща в плосък епител, така че пречистващата му функция е загубена.

БРОНХИЕКТАЗИИ:

Бехеровите клетки и мукозните жлези произвеждат наднормено количество слуз. Лигавицата набъбва и се възпалява. Като последица насдтъпва възпаление на дихателните пътища. Който в две последователни годиниима кашлица най-малко 3 месеца по дефиниция (на СЗО) е с хроничен бронхит. Такъв е случаят при всеки втори пушач над 40 години. Когато засегнатите бронхи при издишване се свиват, въздухът не може да излезе от алвеолите, те се издуват; стига се до белодробен емфизем със всички възможни последствия от това. Пушачите сравнено с непушачите са с 4-25 пъти по-висок риск да починат от усложненията на един хроничен бронхит или белодробен емфизем.

СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ТРАКТ:

Пушенето нарушава равновесието между защитните механизми на лигавицата и агресивните фектори, в полза на последните. Язвите на стомаха (Ulcus ventriculi) и на дванадесетопръстника (Ulcus duodeni) могат да са следствие от това. Говори се за гастродуоденална язвена болест. Пушачите заболяват два пъти по-често от непушачите.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА НА ЕДИН ПУШАЧ СПАДА:

– с числото на годините, през които той пуши;

– с броя цигари, които пуши дневно;

– със съдържанието на никотин в цигарите;

– с дълбочината на вдишването на тютюневия дим;

– колкото по-близо до филтъра се изпушва цигарата.

При един пушач от 25 години, който изпушва 1-2 пакета цигари на ден, продължителността на живота е 8,3 години по-малка от тази на един непушач.

Продължителността на живота на един отказал се пушач се качва с броя на годините, през които той вече не пуши. След 10-13 години абстиненция, рискът да се разболее от рак на белия дроб е сравним с риска при един непушач.

ТИПОВЕ ПУШАЧИ

-Пушачи, които пушат защото това им доставя удоволствие;

-Пушачи по навик, които пушат по определено време и при извършване на определена дейност;

-Пушачи за разтоварване-пушат, за да се справят по-добре с определени ситуации.