Статии

Пиете ли гинко билоба за памет? Или нещо друго?

Доклад, издаден през 2019 г. от Глобалния съвет за здравето на мозъка (GCBH), стига до извода, че няма убедителн...и доказателства да се препоръчват хранителни добавки за когнитивно здраве при хора над 50 години, които нямат хранителни дефицити.

 За повечето работещи в офиси, стоенето пред компютъра е средно по 8 часа на ден, като това е част от ежедневната им дейност. Това може да се отрази много лошо на телата им, като например болки в гърба, кръста и шията, в резултат от неправилната стойка и постоянното взиране в компютъра. От друга страна, работата в офис не трябва да води до заплахи за здравето, ето защо ви предлагам няколко стъпки, които можете да следвате, ако и вие сте от хората, които прекарват дълги часове зад бюрото:

Доктор Мила Дукова: Алкохолизмът е автоагресия

„Изкуството на живота е да се радваме на малките неща”. Към тази житейска максима обаче трябва да допълним още една „Важно е да познаем границата, когато удоволствието се превръща в проблем”. Това в най-голяма степен се отнася за цигарите и алкохола – две тривиални всекидневни удоволствия. Естествено няма нищо лошо в това да запалите една (но само една за целия ден) цигара със сутрешното кафе, както и да изпиете чаша вино или бира след тежкия работен ден. Проблемът обаче е, че много хора не успяват да видят границата и в един прекрасен ден се оказва, че фасът или чашката са станали задължителна част от тяхното ежедневие. „Много често проблемите се познават първо от близките, защото хората имат представа какво е проблемно пиене, но когато става дума за другите, а когато става дума за тях са склонни да си отпуснат малко повече аванс”, казва в интервю за Факти.бг доктор Мила Дукова, председател на „Лига на умерените”.

РИСКОВИ ФАКТОРИ НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Глобални факти:

  • В световен мащаб около 1.1 милиарда хора пушат. На всеки десет пушачи повече от осем живеят в развиващи се страни.
  • Около 500 милиона живи хора в настоящия момент ще бъдат убити от употребата на тютюн. Половината от тях са деца.
  • Тютюнопушенето убива около 5 милиона хора годишно. До 2030 тази цифра ще се увеличи на 11 милиона хора годишно.
  • Всяка година са поставени диагнози за около 1.2 милиона нови случаи на рак на белия дроб.
  • Сърдечно съдовите болести убиват годишно около 17 милиона хора. На всеки от пет смъртни случая четири се падат на страните с ниски доходи.
  • Повече от 770 милиона деца в световен мащаб са изложени на действието на пасивното тютюнопушене.

Да погледнеш през дима 

  • Къде се съдържат хиляди химикали, включително:хидроген цианид, метанол, DDT и полоний?1,2
  • Към какво се пристрастяваме така, както към приема на хероиниликокаин?3
  • Какво все още легално убива хората  и  се използва  напълно съзнателно?4,5

Отговорът е пушенето.

ВХОД